Je wilt goed gras telen voor de koe. Daarvoor is het van belang om in grote lijnen inzichtelijk te hebben hoe gras bijdraagt aan bijvoorbeeld de melkproductie en wat daarvoor belangrijk is. Alles draait om wat ze vreet.

We maken de indeling aan de hand van onderstaande afbeelding

Alles draait om wat ze vreet indeling

Waar wil je meer over weten?

Penswerking koe

Celwand verteerbaarheid

De verteerbaarheid van de celwanden heeft grote invloed op de benutting van de potentiƫle voederwaarde. Met een optimale NDF-verteerbaarheid is het voer eerder door de pens, waardoor het ruimte maakt voor nieuw voer.

Suiker

Suiker is de energiebron voor de omzetting van onbestendig eiwit naar microbieel eiwit. Daarnaast worden suikers omgezet naar verschillende zuren. Deze zuren zorgen voor de vorming van melkhoeveelheid, melkvet en vetzuren.

Effect uier

De verhouding tussen de vrijgekomen energie, vanuit suiker, en het eiwit bepalen de hoogte van de melkproductie en de gehaltes in de melk.

Pensgezondheid

Een melkkoe heeft belang bij een gezonde pens. Dit wordt mede bereikt door een goed gevulde pens met een optimale NDF-verteerbaarheid voor pensbacteriƫn om de celinhoud goed te benutten. De structuur van de celwanden is belangrijk voor de herkauwactiviteit.