Van Voeren Naar Voeden
Met Van Voeren Naar Voeden gaan we dieper in op de behoeftes van de melkkoe. Van 'zomaar' een rantsoen ervoor draaien, naar kijken wat ze eigenlijk nodig heeft. Wat is ze nodig voor haar melkproductie, wat is ze nodig voor vruchtbaarheid, noem het maar op.
Om hier zo dicht mogelijk bij aan te sluiten kijken we onder andere naar drogestofopname en energie-eiwit-waardes per kilogram drogestof. We zijn steeds beter in staat om de genetische potentie van melkkoeien eruit te halen, daar hoort dan ook betere voeding bij. Een melkkoe moet immers iedere dag een topprestatie neerzetten!
Met o.a. deze producten gaat u Van Voeren Naar Voeden
Let op! Wij verwijzen bij sommige onderdelen door naar de website van onze divisie gericht op de transitieperiode: TheTransitionCompany. Deze divisie is onderdeel van VisscherHolland en samen leggen we de basis voor Van Voeren Naar Voeden.
Pijlers voor Van Voeren Naar Voeden
- Goed ruwvoer is de basis
- Conservering / opslag van ruwvoer
- Transitieperiode van melkkoeien, koeien fit de lactatie in
- Meer energie voor verse koeien
1. Goed ruwvoer is de basis
Goed ruwvoer wil zeggen, het is goed verteerbaar en er is voldoende beschikbaar op pensniveau. Het vormt de basis van ieder rantsoen. Goed ruwvoer stimuleert de gezondheid van de koe en zorgt ervoor dat hij langer productief blijft, het reguleert de juiste pH-waarde in de pens en vormt een energiebron voor goede microben. Met goed ruwvoer zorg je ervoor dat de koe alle belangrijke vezels en voedingsstoffen binnenkrijgt.
Optimale kwaliteit van ruwvoer
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van ruwvoer. Om tot goed ruwvoer te komen begin je bij de grond waarop het verbouwd wordt. Een gezonde bodem is onmisbaar voor de ontwikkeling van sterke, gezonde planten. Zo’n bodem maakt planten minder vatbaar voor ziekten, plagen en stress en zorgt voor een optimale prestatie. Om tot de optimale kwaliteit en opbrengst van een gewas te komen is de keuze van het graszaadmengsel of maïsras essentieel.
Vervolgens draait het om het juiste moment en de juiste manier van inkuilen. Inkuilmanagement begint met juiste maaistadium en maaihoogte te bepalen. Vervolgens kijk je welke producten je gebruikt om de conservering snel en correct te laten verlopen. Hierdoor wordt de kans op broei tot een minimum teruggebracht. Maar dan ben je er nog niet. Aangezien koeien niet van warm voer houden is het zeer belangrijk dat het ruwvoer koel wordt gevoerd. De voersnelheid is van groot belang om broei tegen te gaan.
2. Conservering / opslag van ruwvoer
Kuilvoer ontstaat wanneer ruwvoer worden opgeslagen in afwezigheid van zuurstof. Na het inrijden van gras of maïs, moet de kuil zo snel mogelijk worden afgedekt met een (zuurstofdichte) kuilfolie. Dit om de toevoer van zuurstof te blokkeren en het fermentatieproces te starten.
Van het moment tot maaien tot het moment van openen van de kuil zijn vele aspecten belangrijk om dit proces zo optimaal te laten verlopen. Eigenlijk is het kunst om de voederwaardeverliezen te minimaliseren.
De verschillende aspecten onderverdeeld:
- Inkuilmanagement van gras
- Inkuilmanagement van maïs
- Wikkelen van balen
- Conservering van de kuil, hoe verloopt dit proces
Tip! Waar moet je opletten of de conservering goed gelukt is bij een kuilanalyse. In deze video leggen we dit uit.
3. Transitieperiode van melkkoeien, koeien fit de lactatie in
De transitieperiode, vanaf de droogstand tot 60 dagen na het kalven, is cruciaal voor de gezondheid en vruchtbaarheid van koeien. De meeste problemen op melkveebedrijven vinden hun oorzaak tijdens de droogstand en in de opstartperiode,
stelt specialist Harrald Helmers van TheTransitionCompany. “Iedereen weet dat hier winst te behalen is; in zowel opbrengst als saldo. Er is behoefte aan nieuwe oplossingen.
Harder voeren heeft geen zin. We moeten tijdens de transitie veel preciezer inspelen op de behoeftes van de koe: Van voeren naar voeden.” TheTransionCompany geeft daaraan
invulling met twee concepten voor de transitieperiode:
4. Meer energie voor verse koeien
Nieuwmelkte koeien verbruiken in de eerste weken van de lactatie veel meer energie dan ze kunnen opnemen. Dit noemen we een negatieve energiebalans. Met alle gevolgen van dien. Ze verliezen conditie en worden gevoelig voor afkalfziekten, zoals ketose, melkziekte en vruchtbaarheidsproblemen.
In het begin van de lactatie is de energiebehoefte van de koe enorm. Dit tekort is met een ‘standaard’ opstartrantsoen onvermijdelijk. Met alle gevolgen van dien. GluNergy is een pensbestendige glucose die op darmniveau vrijkomt.
Is GluNergy aantrekkelijk?
Specialist Harrald Helmers zegt er het volgende over: “Zeker! Doordat de koeien gezonder door de opstartperiode komen, blijft de productie gedurende de hele lactatie op een hoger niveau. Bedrijven die GluNergy in het opstartrantsoen verwerken zien dat kun BSK stijgt. Dat zie je vrij consistent. Daarnaast heb je ook een gunstig effect op de vruchtbaarheid en hittestress.”
Gerelateerde artikelen
- Share:
- op Facebook
- op Twitter
- op Google+